Om jura er din stærke side eller ej, så er du nødt til at sætte dig ind i de juridiske aspekter omkring et boligkøb. Du vil formentlig støde på begreber som ægtepagt, samejeoverenskomst og købskontrakt. Alle disse begreber skal du have helt styr på, hvis du skal gøre dig forhåbninger om at undgå de værste faldgruber.
I dette blogindlæg bringer vi en juridisk tjekliste til boligkøbere. Tjeklisten er hovedsageligt henvendt til dig, som planlægger at købe bolig med din mand eller kone. Her skal du nemlig være opmærksom på en række forskellige juridiske ting.
Hyr en boligadvokat
Som boligkøber – uanset om du er førstegangskøber eller ej – kan du med fordel hyre en advokat – nærmere betegnet en boligadvokat.
Med en boligadvokat kan du være sikker på ikke at misse betydningsfulde juridiske aspekter. Dermed kan du spare en masse besvær og bekymringer – og måske også en del penge. Det er under alle omstændigheder en god ting at have en dygtig advokat med på sidelinjen, som kan besvare alle dine ubesvarede spørgsmål og guide dig til et sikkert køb.
Det er ikke helt omkostningsfrit at hyre en boligadvokat, men når det drejer sig om et boligkøb, dit livs største investering, så er pengene givet godt ud. Du kan evt. forhøre dig hos nogle af de lokale boligadvokater for at blive klogere på, hvad de kan tilbyde dig. Der findes masser af dygtige advokatfirmaer, som sidder klar til at hjælpe dig.
Overvej en ægtepagt
En ægtepagt er pr. definition en juridisk bindende aftale mellem ægtefæller. Denne pagt kan enten indgås før eller efter ægteskabet – det er helt valgfrit. De fleste advokater anbefaler, at man laver pagten, inden man bliver gift.
Der er mange gode grunde til at overveje en ægtepagt. Denne pagt kan nemlig sikre dig (og din ægtefælle) i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald. Under normale omstændigheder indtræder man i et formuefællesskab, når man indgår ægteskab. Det vil sige, at man i tilfælde af skilsmisse deler halvdelen af den positive værdi. Der er dog mulighed for at få indskrevet værdier, som ikke skal indgå i formuefællesskabet. Her taler man om ægtepagt om særeje. Dette kan din advokat helt sikkert fortælle dig meget mere om.
Få også styr på testamentet
Spørger du os, så burde alle gøre sig tanker om deres testamente, men faktum er, at langt fra alle danskere har lavet et gyldigt testamente. Det er en skam, idet det manglende testamente kan føre til mange skænderier og uoverensstemmelser for de efterladte. Dette kan du heldigvis nemt undgå ved at lave et testamente, hvori det fremgår, hvordan din formue og værdier skal fordeles, når du dør. Det er ikke lovpligtigt at lave et testamente, men det er til gengæld en god idé.
Hvad koster det? Googler du testamente pris, vil du erfare, at prisen kan variere markant. Man kan som regel få det klaret for omkring 3-5.000 kr. Du kan i første omgang indhente et uforpligtende tilbud på ydelsen.
Få evt. også vejledning og sparring omkring, hvordan din arv skal fordeles. De fleste lader deres børn eller søskende arve deres værdier, men du er selvfølgelig selv herre over din formue, hvorfor du ikke skal gøre det samme som alle andre.