Hvis du har et brændende ønske om at stifte en forening, men ikke er helt sikker på, hvordan det rent juridisk skal gøres, så er du havnet det helt rigtige sted. I denne korte artikel vil vi nemlig forsøge at give dig og alle andre et overblik over, hvad man skal være opmærksom på, når man ønsker at stifte en forening. Derudover vil vi komme med et par gode råd til, hvad man bør have in mente, når man skal stifte en forening.
Man skal leve op til fem grundkrav
Kigger man en smule firkantet på det, så skal man som forening kunne leve op til fem helt grundlæggende krav for at blive godkendt. Disse fem regler lyder som følger:
- Der skal være vedtægter.
- Der skal dannes en ledelse.
- Man skal gøre det klart og tydeligt, hvem medlemmerne i foreningen er.
- Foreningen skal have en afgrænset økonomi. Derfor må du som privatperson ikke have samme bankkonto som foreningen.
- Der skal afholdes et stiftelsesmøde.
Ovenstående krav lyder ganske banale, og det er de i og for sig også. Det er ret ligetil at danne en forening i Danmark, så længe man evner at leve op til de fem grundkrav.
Det er dog vigtigt at understrege, at der kan gælde andre regler afhængig af foreningens formål. Denne artikel skal blot ses som et helt overordnet overblik over, hvad der som hovedregel skal til for at stifte en forening.
Der skal være styr på de frivillige og deres vagter
Det siger naturligvis sig selv, at man skal have styr på planlægningen.
Det kan dog godt være nemmere sagt end gjort. Derfor kan det være en god investering med et medhjælper system, som kan være med til at lette nogle af de arbejdsprocesser, der kan tage lang tid for ledelsen. Der findes mange forskellige medhjælper systemer til foreninger, og vi anbefaler derfor at prøve nogle forskellige, så man er sikker på, at man i sidste ende står med det system, som klarer de daglige udfordringer på bedst mulig vis.