Det er desværre meget udbredt, at man som lejer løber ind i konflikter med sin udlejer, da man ofte ikke er helt enige om tingene. Lejere vil altid gerne have, at tingene sker med fordel for dem, og det samme med udlejere. Specielt når der er penge involveret.
Her ser udlejer ofte deres snit til at tage styringen, fordi det er dem, der ejer lejemålet. Så kan de eksempelvis finde på at true med at smide lejeren ud. Og da det kan være rigtig svært at finde gode lejemål i tiden, så frygter rigtig mange lejere dette. Dog er det vigtig at pointere, at det er virkelig sjældent, at en udlejer rent faktisk må smide en lejer ud.
Udlejer har ikke altid ret
Lejeloven sætter rammerne for, hvad både lejere og udlejere må og ikke må. Men lejeloven er faktisk mest til fordel for lejere, fordi ellers har de nemmere ved at blive snydt, end udlejere har. Derfor anses lejeloven faktisk ofte som være til lejers beskyttelse, og så er det, at man laver en lejekontrakt, hvor udlejere kan skrive noget ind til deres fordel. Det kan eksempelvis være i forhold til istandsættelse og vedligeholdende. Og det er helt okay at skrive nogle ting i en lejekontrakt, som er til fordel for udlejer, men der er også nogle bestemte ting, som er ulovlige at skrive ind i lejekontrakter, og det er simpelthen for at beskytte lejers rettigheder.
Hvilke rettigheder har lejere?
Mange udlejere overholder faktisk ikke lejers rettigheder, og det er de ikke selv klar over, fordi de ikke kender til deres egne rettigheder. Rigtig mange lejere bliver overraskede over at høre, at de faktisk kan nægte deres udlejer at have nøgler til lejemålet. For når man overtager nøglen til lejemålet, så overtager man også brugsretten, så derfor har udlejer heller ikke krav på at have adgang til lejemålet. Der vil selvfølgelig være nogen tilfælde, hvor udlejer skal ind i lejemålet. Eksempelvis ved udbedring af fejl og mangler. Men så er det typisk helt okay med lejer, at udlejer kommer forbi. Hele problematikken er startet ved, at nogle lejere har oplevet, at deres udlejer har tilgået deres lejemål, mens de ikke var hjemme. Enten for at snage eller snyde dem i forbindelse med forbrug eller fraflytning.
Der findes mange andre situationer, hvor lejere har rettigheder, som udlejere ikke altid overholder. Det kan eksempelvis være i forbindelse med salg af lejemålet. Det kan også være i forbindelse med fraflytningssynet eller tilbagebetaling af depositum. Hvis ikke man som lejer selv er opmærksom på sine rettigheder, så skal man ikke tro, at udlejer er det.